Dagens ord


Ansvar väger tyngre än frihet - Responsibility trumps liberty

11 dec. 2011

Eagleton om Marx, eller: Why Americans Don't Drive Stick

Några lösryckta citat ur "Varför Marx hade rätt" av Terry Eagleton.

Handlingar som vi utför enligt vår egen fria vilja påverkar oss ofta i slutändan som främmande krafter.
(s. 56)
Sanningen är att det förflutna inte är verkligare än framtiden, även om det känns så.
(s. 71)
Det ingår i den tragiska visionen att ständigt stirra det värsta i ansiktet, men att höja sig över det just genom själva stirrandet.
(s. 77)
Döden [...] är artens grymma seger över individen.
(s. 81)
På samma sätt som vi måste börja tänka på subjektet som en sorts praktik, så måste vi börja tänka på den objektiva världen som ett resultat av den mänskliga praktiken.
(s. 122)
I ordets absoluta betydelse är pacifismen grovt omoralisk.
(s. 165)
Den faustiska drömmen om obegränsade framsteg i en materiell värld [...] är en vision som i hemlighet inte kan tåla det materiella för att det blockerar vår väg till evigheten. [...] Postmodernismen och pionjärandan är två sidor av samma mynt. Ingendera kan acceptera att det är våra begränsningar som gör oss till dem vi är ...
(s. 203)

Översättning: Maria Åsard.

3 kommentarer:

 1. Strålande. Jag tyckte boken var en uppvisning i all den filosofiska klokhet som gör att Marx är oumbärlig när jag försöker göra reda för vad som pågår runt mig/oss. Fina citat du valt!

  SvaraRadera
 2. Slagfärdiga snuttar! Men jag fattar inte: var kommer växelspaken in bilden?

  SvaraRadera
 3. I min erfarenhet vänder sig amerikaner mot att köra bil med manuell växelspak. Ja, de verkar tycka att det är riktigt skumt att européer ens kan tänka sig att göra detta.

  Jag kopplar ihop detta med den "faustiska drömmen om obegränsade framsteg i en materiell värld"; med att de "inte kan tåla det materiella för att det blockerar [deras] väg till evigheten."

  Citatet nämner ju också "pionjärandan" som inte "kan acceptera att det är våra begränsningar som gör oss till dem vi är".

  Libertarianer utan mark-kontakt...

  SvaraRadera