Allt är Aschbergs fel!
Jag har precis lyssnat till Gustav Fridolins förslag för en vital demokrati: Fler bibliotek.
Jag ler och tänker att när TV:n kom på 50-talet så befarade både väljare och politiker att den skulle leda till passivisering och mindre läsande. Detta kunde man säga under de kommande tjugo åren utan att behöva skämmas. Men hur tävla mot minsta motståndets lag? Tanken var att TV åtminstone skulle vara uppbygglig, reklamfri och statligt kontrollerad. På 70-talet försökte man göra nödvändigheten till en dygd och ”Fem myror” utgjorde något slags zenit.
I början på 80-talet körde Aschberg ut en färja i Nordsjön och piratsände reklamfinansierat SM i lavemang. Och sen ba’: Fuck all!
Fler bibliotek? Ha, folk kollar inte ens på TV längre. Även om Agenda skulle stöpas om i ett konstruktivt format så skulle det inte ha någon effekt. Nyhetsredaktionens alltför senkomna satsning på miljöbevakning - vem påverkar den?
Fler bibliotek. Som besöks av vilka? Bildningstörstande ungdomar? Jo, tjena!
P.S. På min fråga om hur vi motverkar högskolornas omvandling till yrkesskolor och universitetens omvandling till underleverantörer för näringslivet svarade Fridolin: Genom demokratisk opinionsbildning för en förändring av incitamentsstrukturerna. Mmm... Minsta motståndets lag.
Homeros skrev för snart 3 000 år sedan att vi måste surra oss vid masten för att styra rätt. Ju längre vi styr fel desto svårare blir det att hitta rätt. Och nu har vi styrt fel så länge att vi inte ens reagerar över det absurda i att mitt ute på havet, på väg över jordens kant utan proviant, käckt ropa: ”Hej vad det går! Är det någon som vill bli surrad vid masten?”
---
Läs också Yudkowskys text om Wuhan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar