Dagens ord


Ansvar väger tyngre än frihet - Responsibility trumps liberty

30 apr. 2010

Roddtävling

Några franska storföretag har tagit för vana att utkämpa en roddtävling (fyra man plus rorsman) företagen emellan, och lagen består av de anställda. Men så upptäcker en dag ledningen i ett av företagen att deras lag under några år alltid har kommit sist. Upprördhet och frågor; man betalar en expert, en sportkonsult, för att försöka förstå vad det är som händer. Experten drar igång en undersökning som varar flera veckor innan han når en slutsats: i båten finns fyra rorsmän och en enda roddare. Förvirring hos ledningen som ber konsulten om råd. Kärnan i expertbedömningen sammanfattas sålunda: roddaren måste motiveras!
Ur Corinne Maier (2006), Hej lättja, Stockholm: Månpocket/Svenska Förlaget (orig: Bonjour Paresse, 2004, Édition Michalon). Översättning av Agneta Sellin.

1 kommentar:

  1. Liberal männsikosyn när den är som sämst. Oerhört irriterande att deras ideologiska självförtroende är så gott att de faktiskt kan omfatta sådanna illa genomtänkta idéer. För är det inte samma idé som ligger bakom en rad "reformer" av välfärdstatens verksamhet? Läkare som ett par hundringar om de kan avverka en patient på mindre än en kvart osv.

    SvaraRadera