Dagens ord


Ansvar väger tyngre än frihet - Responsibility trumps liberty

3 nov. 2017

The Surprising Revolt at the Most Liberal College in the Country

The Surprising Revolt at the Most Liberal College in the Country

Intressant. Det här är klurigt - det är så många faktorer som spelar in. Jättesvårt att få ”rätt” sammanhang och perspektiv.

Det första som slår mig är att detta handlar om klassiska socialpsykologiska mekanismer, vilka tar sig löjeväckande uttryck och får ovanligt stora konsekvenser.

Jag är också förvånad över hur amerikanska lärosäten uppenbarligen inte är professionella nog att hantera vad som i princip är samma desorienterade fjortisar som de alltid har haft att hantera.

Men det är förstås känsligt att, som liberal arts-bastion, slå ned kategoriskt på odisciplinerade elever - särskilt som hela vitsen med utbildningen är att förmedla insikt och empati i olika människors förhållanden och hur de upplever dem. Och dessutom mot en bakgrund av (institutionaliserad) rasism.

Nu verkar det, i mina ögon, som om ledningen har ”bent backwards” alldeles för mycket. Kanske blir den uppdaterade kursplanen alltför tillrättalagd. Framförallt skulle personalen ha kvävt de värsta dumheterna i sin linda: Hur f-n kan man acceptera att elever regelbundet stör undervisningen? Det är inget ”liberalt” med det.

Men två förbehåll:

1) Det kan vara så att - även om formerna är felaktiga och innehållet är överdrivet, egocentriskt och affektivt - det finns en kärna av ”sanning” i protesterna. Sett i ett vidare perspektiv kan man ex. tänka sig att det är en god sak att utöka kanon med icke-västerländska tankeströmningar och med distans till, och kritik av, de västerländska dito. Historiskt har de flesta förändringsrörelser uppfattats med misstro tills dess att normerna med eftersläpning har förändrats - ofta till det ”bättre”. Lite Hegel: tes, antites, syntes. Det kan också vara så att de ”välartade” studenter som nu reagerar delvis blir konformistisk gisslan.

2) Jag uppfattar det så att den ultra-rationella (och ibland inte fullt så rationella) högern använder sådana här pubertala disciplinära problem som alibi för att driva en agenda som vare sig är alltigenom godartat eller fullt uttalad. Genom att utnyttja situationen och överdriva åt andra hållet bidrar man till en eskalerande spiral av alltmer extrema positioner.

Det måste gå att hålla fler än en tanke i huvudet samtidigt. Och det måste gå att värna om sanning, kunskap, bildning o.s.v. och samtidigt vara öppen för olika idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar