Ur ”Godmorgon, världen!” i P1, 11 mars 2018
Världen som nollsummespel är i grunden en konservativ hållning. När liberaler och marknadsfundamentalister ändå vurmar för frihandel så är det både en ideologisk paradox och ett utslag av cynism - inte minst då de aldrig vidgår ”externaliteter” i form av miljöförstöring och ojämlikhet, m.fl. De mest slipade, som Norberg och Pinker, ger problemen läpparnas bekännelse men hänvisar sedan till framtida teknikutveckling, högre lägstanivåer och minskande skillnader mellan länder.
Att likna tullar vid ”inbördeskrig” är en typisk Norberg-figur. Snyggt, klurigt - och förrädiskt. Plötsligt blir det synd om ”den vanlige amerikanen”. Det var det alltså inte tidigare, då importen ledde till arbetslöshet? Och vad med utlokaliseringen av amerikanska företag till låglöneländer med obefintlig miljölagstiftning?
När Norberg varnar för nationalism och 30-tal så glömmer han bekvämt bort att det finns en tredje väg, nämligen socialismen, och att ekonomisk oro är vare sig en nödvändig eller en tillräcklig bakgrund för utvecklingen av odemokratiska eller extrema rörelser. Han glömmer också att ekonomiska ”katastrofer” är ständigt närvarande - någon annanstans - och att de är inbyggda i kapitalismen.
—
Uppdatering 15/3 -18
Göran Greider i ETC (14/3 -18): Frihandel är vår tids religion
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar