Redan när jag såg trailern för några veckor sedan började jag ana oråd. Jag skrev en kort kommentar på SVT:s Facebook-sida om att det luktade onödigt mycket "hippie" och "hipster". Och fick en del medhåll av andra tittare. Men jag tänkte att det var bäst att vänta med kritiken tills första avsnittet hade sänts i sin helhet. Min oro till trots kunde jag inte föreställa mig hur illa det faktiskt skulle bli.
Direkt efter sändning kastade jag mig över tangentbordet. På SVT:s Facebook-sida inledde jag med den återhållsamma kommentaren:
Det nya programmet Vegorätt motverkar sitt syfte * genom att fokusera mer på livsstil, stämningar och scenografi än på fakta och konkretion.Den följdes snart av många fler, betydligt utförligare, kommentarer av andra upprörda tittare. (Och har hittills fått 25 gilla-markeringar.)
Efter sändning öppnade SVT också en timmes chatt med programledarna. Jag insåg snart att den var starkt
Sedan dess har jag följt diskussionen av programmet. Det har varit terapeutiskt att ta del av den stora mängd av delvis välriktad kritik som i stora drag har artikulerat mina egna åsikter, utan att jag själv har behövt anstränga mig för att sublimera min frustration till text. Samtidigt har jag förvånats över luckorna i både positiva och negativa kommentarer.
Mina kollegor har försökt att provocera mig, men jag har hittills lyckats hålla mig ganska lugn.
Så idag läser jag på bloggen Edit, "SVTs mötesplats för dig som gillar populärkultur", en artikel av Tara Moshizi med rubriken "Efter kritiken mot Vegorätt: Vi applåderar utsvävande manliga kockar, men går i taket när kvinnor gör samma sak". Artikeln avslutas så här:
Kritiken mot ”Vegorätt” är inte ett dåligt betyg till SVT. Det är ett stort, fett underkänt till oss i tv-publiken som applåderar åt alla utsvävande manliga kockar, men som går i taket när kvinnor får lov att göra samma sak.Nu har jag fått mitt lystmäte av ovidkommande utspel och reaktioner. Och så har jag lite tid över, så här en lördagskväll. En annan läsare, Andreas, har redan reagerat:
Jag håller verkligen inte med dig Tara. Mycket av kritiken mot programmet har varit saklig och riktat sig mot innehållet, och inte haft något med det faktum att det är två kvinnor i rutan.Tack för det, Andreas! Jag fyller själv på med följande:
Jag vet i alla fall att om första avsnittet av Vegorätt hade sett exakt likadant ut; om programledarna hade uppfört sig på exakt samma sätt och sagt och gjort exakt samma saker, med den enda skillnaden att de hade varit män - ja, då hade jag fortfarande tyckt exakt lika illa om programmet som jag gör nu - och av exakt samma skäl.Nu har fördämningarna brustit och jag tar bladet från munnen. Här kommer det som hittills har saknats. Och som inte har något att göra med programledarnas kön.
Man kan vara intresserad av vegetarisk kost av tre skäl: 1) djurrätt; 2) personlig hälsa; och 3) miljöhänsyn. Men oavsett vilket av dessa skäl som ligger närmast just dig, som enskild individ, så bör vi alla i dag vara överens om att miljö- och klimathänsyn är mer än tillräckliga skäl för att gå över till en mer vegetarisk kost. Vegetarisk kosthållning är bara en av många åtgärder som vi som individer och samhälle bör - måste - sträva efter för att långsiktigt bevara såväl våra gemensamma livsbetingelser som vår hälsa.
Programmet Vegorätt har fått mycket kritik, men väldigt lite av den kritiken har uttryckligen tagit upp det faktum att ett SVT-program om vegetarisk mat bör utgå just från miljöperspektivet - det vi alla delar. Bakom ord som "trend", "trams" och "hipster" döljer sig en besvikelse över att programmet i stället upphöjer en egocentrisk livsstil där världsfrånvända människor strävar efter att skapa sig unika identiteter utan koppling till livets realiteter.
Viktigare än att äta vegetariskt är att äta miljö- och klimatsmart. Att äta miljösmart utan att äta (helt) vegetariskt är betydligt rimligare än motsatsen: Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är fåfängt och inskränkt. Men det är just vad programmet uppmuntrar till - eller åtminstone inte avråder ifrån. Problemet med "exotiska ingredienser" och råvaror som inte är "i säsong" är inte i första hand att de är "svåra att få tag på" eller att de inte "passar in i vardagen". Nej, det stora problemet är att de ofta har genomgått led efter led av förädling, och att de har transporterats långväga. Ofta har de också besprutats och hållits nedkylda under långa tidsperioder. Dessutom kommer de ofta i miljöbelastande förpackningar.
Programseriens producent bemöter kritiken genom att hävda att Vegorätt är ett livsstilsprogram snarare än ett vegetariskt matlagningsprogram. Och möjligen är det så han och programledarna har uppfattat sitt uppdrag. I så fall måste kritiken i första hand riktas direkt mot uppdragsgivaren, SVT. Oavsett om uppdraget faktiskt sett ut så, eller om SVT av olika skäl har valt att fullfölja produktionen och sända programmet trots att det inte motsvarar det ursprungliga uppdraget, så är det likväl mycket olämpligt och mycket provocerande att sända programmet Vegorätt i stället för ett matprogram som sätter miljöfrågorna i första rummet, och som tar dem på allvar.
---
* Vilket syfte beställare och programmakare har haft kan diskuteras. Men om programmet ska vara relevant för en stor del av SVT:s tittare, och därmed Sveriges befolkning - vilket det ska - så måste syftet vara något mer än att låta någon "göra sin grej". Programmet tar plats i tablån - plats som behövs för ett program som ger maximal miljöeffekt.
Se också: Vegorätt är bara början
---
Uppdatering 24/1:
En vän reagerade så här:
Största felet i din text är väl att du (fortfarande) tror att SVT skulle ta sitt folkbildande public service-uppdrag på allvar.Och han har säkert rätt, som vanligt. Men jag tänker så här - och det är ett genomgående tema här på bloggen:
Mänskligheten må vara dömd på förhand. Men om ingen tror på mänskligheten (SVT i det här fallet) så är den definitivt dömd.---
Ny uppdatering 24/1:
Diskussionen på Helen Alfvegrens blogg fortsätter:
Helen Alfvegren
Om din kommentar är längre än själva inlägget är det inte längre en kommentar utan ett eget inlägg. Du bemöter inte det jag har skrivit om du copy pastar samma inlägg över hela www utan syftet blir enbart att förklara för mig, samt andra här och i andra kommentarsfält, hur det egentligen är. Det finns ord för det.
Mitt inlägg handlar om att Karoline och Eleonore är sig själva till 100% vilket är självklart för de som följer dem i sociala medier. http://sverigesradio.se/sida/a...
I ditt inlägg nämner du "en egocentrisk livsstil där världsfrånvända människor strävar efter att skapa sig unika identiteter utan koppling till livets realiteter" vilket bara visar att du inte har den minsta förståelse för andra människors olikheter och inte drar dig för att, copy paste, trycka ner de som har det. På köpet tar du inte hänsyn till det jag skriver ovan om att programmet utgår från dem och inga andra.
"Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är fåfängt och inskränkt." Nä, inte det minsta. Att slentrianmässigt äta djur, blunda för fakta om djurindustrin och fnysa åt alternativ är det däremot.
Fokus och syfte med Vegorätt har aldrig varit miljöfrågan. Miljö får man på köpet som vegetarian. Fundera lite över varför inte du, eller någon annan för den delen, lagt det ansvaret på ett enda matprogram som lagar kött.
bjorn_a_bengtsson
Ditt svar förstärker mina argument.
Helen Alfvegren
What?
bjorn_a_bengtsson
Vi verkar prata förbi varandra. Din främsta poäng verkar vara: "Klaga inte på tjejerna", vilket jag till stor del (men inte helt) kan hålla med om. Min främsta poäng är: "Det är verkligen på tiden att SVT sänder ett matlagningsprogram med miljöfokus". Jag tror att du kan hålla med om det också.
Du skriver: "Fundera lite över varför inte du, eller någon annan för den delen, lagt det ansvaret på ett enda matprogram som lagar kött." Det är en mycket bra poäng, tycker jag. Jag håller också med dig och andra (t.ex. Tara Moshizi på SVT:s sajt Edit) om att en stor del av den kritik som riktas mot Vegorätt lika gärna kan och bör riktas mot många andra matlagningsprogram (ofta med manliga programledare). Personligen har jag (mest i tysthet) reagerat mot dessa program, på ungefär samma sätt som jag nu reagerar på Vegorätt.
Du skriver också: "Att slentrianmässigt äta djur, blunda för fakta om djurindustrin och fnysa åt alternativ är [inskränkt]". Ja, det håller jag verkligen med dig om. (Men just *därför* är det ju så viktigt att nu sända "rätt" matprogram, med "rätt" alternativ.)
Det är förståeligt och beklagligt att min och andras relativa tystnad inför andra, tidigare matprogram får den aktuella kritiken att framstå som om den vore riktad mot just dessa programledare; mot just deras livsstil, o.s.v.. Men det är inte vad (det mesta av) kritiken egentligen handlar om.
Så långt hoppas jag att vi kan vara överens. Om några andra saker är vi nog inte överens (jag tar dem sist).
Ytterligare några saker verkar ligga i ett gränsland: En del av den kritik som jag vill rikta mot samhällsfenomen uppfattar du i stället som kritik mot programledarna eller mot dig personligen. Jag tror att tyvärr att det är oundvikligt. I detta gränsland ligger t.ex. din uppfattning att jag "inte har den minsta förståelse för andra människors olikheter".
Jag misstänker att du och jag har väldigt olika världs- och människobilder. I min värld är ansvar viktigare än frihet. För mig finns inget egenvärde i att människor får "göra sin egen grej" om den grejen påverkar andra negativt.
Så, ja, i den mån programledarna utövar eller uppmuntrar till en livsstil där miljöhänsyn får stå tillbaka för personlig tillfredsställelse, så bör de kritiseras. Inte främst som individer, utan som (kanske ovetande) representanter för det budskap som SVT (kanske obetänksamt) så kraftfullt för ut i och med att just detta program sänds just nu.
Slutligen några saker där jag tycker att du har fel. Och där dina svar "förstärker mina argument".
1) "Fokus och syfte med Vegorätt har aldrig varit miljöfrågan."
Det är möjligt. Men det *borde* ha varit så. Detta lastar jag inte programledarna för, utan SVT.
2) "Miljö får man på köpet som vegetarian."
Nej, det får man sannerligen inte. Detta är en av huvudpoängerna med min kritik.
3) "Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är [inte] inskränkt."
Jo, det är det. Man kan, som jag skriver ovan, ha olika ingångar och prioriteringar som grund för sin vegetarianism. Men att inte *också* anlägga ett miljöperspektiv är just inskränkt.
Helen Alfvengren
Mina främsta poänger är:
1. När SVT annonserade ett vegetariskt matlagningsprogram väcktes många tanker, hopp och idéer, särskilt bland vegetarianer och veganer. Som vegan var min främsta förhoppning om att programmet skulle vara veganskt och inte vegetariskt då mjölkindustrin går hand i hand med köttindustrin osv. Mina tankar delade jag med SVT i mars, summerade och bloggade om här: http://www.helalf.se/2015/03/13/svt-vego/
När detaljerna kring programmet avslöjades i september visade det sig att ogräsmarmelad och annat stod på schemat vilket fick mig att sänka förväntningarna och godta att just det här programmet kommer skilja sig från det jag hade tänkt mig. Bloggade om det här: http://www.helalf.se/2015/09/0...
Sen dess har jag inte förväntat mig att Vegorätt skulle vara annat än 100% Karoline och Eleonore. Med andra ord, mina förväntningarna är på en helt annan nivå i januari än de var i mars. Mångas förväntningar är fortfarande kvar på mars-nivån.
2. Varför är vi så snabba med att döma ut ett program efter ett avsnitt? Ge dem programserien ut. Vem vet vilka ämnen och samtal som kommer dyka upp?
3. SVT är modiga som ger två okända kvinnor chansen att göra programmet till sitt. Jag ser inte att de ansvarar för hela vegosverige bara för att de är först ut. Vegorätt är bara början.
Det är mina poänger.
Du skriver: "Det är förståeligt och beklagligt att min och andras relativa tystnad inför andra, tidigare matprogram får den aktuella kritiken att framstå som om den vore riktad mot just dessa programledare; mot just deras livsstil, o.s.v.. Men det är inte vad (det mesta av) kritiken handlar om." Jo, det är ju exakt det den gör. Två privatpersoner dessutom.
Jag tycker inte att de eller SVT ensamt har ansvar för att föra ut ett vegobudskap på ett visst sätt. Jag tycker att all media har det. Nu råker de bara vara först. Eller näst först om Mat i munnen räknas. https://vimeo.com/matimunnen
Hej, intressant diskussion. Jag reagerade först som du gjorde initialt Björn men har ändrat mig. Det stora problemet är att det bara finns ett enda vegoprogram på SVT och det kan omöjligen få in alla de perspektiv och saker som borde ges plats. Det behövs flera program. Med miljöperspektiv, djurrättsperspektiv, hälsoinriktning och för den delen pommes-och-burgar-vego.
SvaraRaderaJag får lust att diskutera två saker du skriver.
"en egocentrisk livsstil där världsfrånvända människor strävar efter att skapa sig unika identiteter utan koppling till livets realiteter."
Jag lockas inte av livsstilen som lyfts fram i första avsnittet. Men jag föredrar helt klart den framför livet som Ernst, Jamie Oliver, Plura eller någon annan tv-kock jag sett. Låt mig sen pressa dig lite på den här punkten. Det finns människor som lägger mycket fritid på allt möjligt - rallycross, datorspel, ishockey, tv-tittande, stickning, hundsport, att skjuta djur, att fågelskåda och så vidare. Många av dom aktiviteterna är inte direkt världsförbättrande, de är livsstilar som förnöjer och skapar identitet främst för utövaren själv. Är allt på den listan "egocentriska livsstilar" för världsfrånvända människor? Om inte, vad är det som gör att de inte är det medan livsstilen som Vegorätts första avsnitt skildrade unikt är det? Jag tolkade livsstilen som lyftes i avsnitt 1 som: ta det lite lugnt; njut av att laga växtbaserad mat; intressera dig för det vackra i maten; umgås genom att laga mat ihop; trivs utomhus och i natur. Det går att leva på sätt som gör mer för att förändra världen positivt. Men det står sig samtidigt ganska bra mot en hel del annat i listan ovan.
"Problemet med "exotiska ingredienser" och råvaror som inte är "i säsong" är inte i första hand att de är "svåra att få tag på" eller att de inte "passar in i vardagen". Nej, det stora problemet är att de ofta har genomgått led efter led av förädling, och att de har transporterats långväga. Ofta har de också besprutats och hållits nedkylda under långa tidsperioder. Dessutom kommer de ofta i miljöbelastande förpackningar."
Jag klipper och klistrar nedan en lista med alla ingredienser från recepten till det första programmet:
blandade frysta bär (t.ex havtorn, blåbär, goji, vinbär, björnbär, hallon, lingon el dyl)
grönkål eller bladspenat
avokado
citron
bananer
acaipulver (valfritt)
dinkelmjöl alt. havremjöl
sesamfrön
solrosfrön alt. pumpafrö
linfrön
chiafrön
salt
olivolja
torkad rosmarin, kumminfrö och fänkålsfrö att strö över
vita bönor
soltorkade tomater
rostad tahini
färsk basilika
vitpeppar
skogschampinjoner
svarta linser
hirs
gul lök
vitlök
solroskärnor
tamari (japansk soja)
svartpeppar
dadel
tomat
cashewnötter
ljus misopasta
äppelcidervinäger
näringsjäst
sötpotatis
kålrot
salvia
timjan
Vilka ingredienser på den listan tycker du är särskilt miljöproblematiska? Jag har i samtal hört folk störa sig särskilt på gojibären, acaipulver och några kryddor. Det mesta på listan finns att få tag på hos Ica Maxi och liknande större livsmedelsbutiker. Jag förstår samtidigt en önskan att gå längre och kanske maximera miljövänligheten i varje måltid. Men om det visar sig (jag har inte räknat) att måltiderna sammantaget är miljövänligare än många måltider folk i allmänhet redan äter så är det väl ett steg åt rätt håll, vissa enstaka suboptimala ingredienser till trots?
Tack för en av de trevligaste och mest konstruktiva anonyma kommentarer jag någonsin fått.
RaderaEfter hand som tiden gått, och efter att ha sett även andra programmet i serien, har jag känt ungefär som du. Jag stör mig personligen på programledarna, men i sak finns det kanske inte så mycket att klaga på.
Precis som du säger är ingredienserna hittills inte mycket värre än "vanligt". Jag fick intrycket att programledarna inte lät miljöhänsyn stå i vägen för deras vision av det goda livet, surnade till, och överdrev omedvetet den relativa "exotismgraden" i deras recept. Kanske kan man säga att SVT borde ha valt att exponera mer "vardagliga" personligheter.
Återstår timingen. SVTs problem. Man borde först och främst sända ett annat matprogram. Kanske handlar det delvis om "felaktiga" förväntningar. Men, som du själv antyder, vore det bättre om SVT tryckte på för maximal miljöeffekt och publikgenomslag.
"Tack för en av de trevligaste och mest konstruktiva anonyma kommentarer jag någonsin fått."
RaderaHehe, det där vill jag ha på ett laminerat diplom!
"Återstår timingen. SVTs problem. Man borde först och främst sända ett annat matprogram."
Håller med. Fast tågordningen spelar inte så stor roll för mig och det bara kommer fler program med fler perspektiv snart. Inramningen är nog det som skapat mest förvirring. Ansvarig utgivare för programmet på SVT har nu i efterhand sagt att målgruppen är "kvinnor mellan arton och trettiofem" och att de två programledarna (som tidigare bloggat med liknande tematik) fått stort spelrum att välja inriktning på sitt program. Men promosarna innan, och det generella namnet, gav många intrycket att det skulle vara ett annat, bredare program (vilket väl också är en rimlig förväntan när det är SVT och första gången).
På sätt och vis gillar jag situationen som uppkommit. Det verkar svårt för SVT nu att *inte* följa upp med fler vegoprogram med andra perspektiv, givet att de sagt sig ha en begränsad målgrupp med detta program.